ачалникът на Спешната помощ на болница  Пълмед“ д-р Димитър Деликостадинов

...
ачалникът на Спешната помощ на болница  Пълмед“ д-р Димитър Деликостадинов
Коментари Харесай

Първият излекуван медик в Пловдив: Свалих 9 килограма, изкарах тежка форма на COVID-19

ачалникът на Спешната помощ на болница  „ Пълмед “ доктор Димитър Деликостадинов пребори ковид и се възвръща сполучливо. Той стана първият доктор в Пловдив, който се разболя и съумя да се излекува  от COVID-19.

Пред „ Марица “ той описа за претърпяното от него.

– Д-р Деликостадинов, радваме се на хубавата новина за вашето излекуване. Ще ни споделите ли какво се случи?

– Бях на работа, почувствах  се зле на единия ден, а на идващия ден към този момент имах болки в мускулите, заболяха ме и очите. Както го разказват експертите,  имах проблеми с  вкуса и мириса. Вдигнах температура  до 38, 7 градуса, която  не е типична за грипа. При него температурата стигна от  38 до 40 градуса.

– Сега към този момент допускате ли по какъв начин може да сте се заразил?  

– Не нямам никакво визия по какъв начин е станало това, колкото и да се пробвах да си спомня.

– Имаше информация, че това е станало, когато сте били отвън България?  

– Няма такова нещо. Не съм излизал от България. Какви ли не небивалици прочетох и чух за мен. През този интервал си бях в Пловдив и работех.

– Как реагирахте, откакто се почувствахте зле?            

– Веднага останах в къщи и се обадих на моите началници, с цел да ги осведомявам какво се случва с мен. Изпратиха ми  д-р  Гергана Чавдарова-  началник на лаборатория по клинична имунология и микробиология в нашата болница, която удостовери болестта ми. Взеха ми проба на четвъртия ден, оказа се позитивна за ковид.

-Изпитахте ли терзания при този процес на събитията?      

– Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, изключително откакто вижда по малките екрани и другите медии какво се случва по света и в България. Аз също съм човек и беше изцяло обикновено да съм обезпокоен.

– Какво стана с вашата брачна половинка, която също е доктор?      

– Четири дни по-късно и тя се разболя.  Нейното положение беше по-тежко, стигна до болница. Вече я изписаха и се възвръща добре. За страдание двамата с нея изкарахме една от най-тежките форми на  COVID-19. Не стигнахме до апаратна вентилация, но две седмици бяхме с тежка форма на зной и доста мощна и суха кашлица. Това нещо просто ни изяде.

-С какво ви лекуваха?

– С хлороквин и изотромицин. Колегите от болничното заведение ме доставяха с тези лекарства. Благодарен съм им доста за грижите.

– Получихте ли поддръжка в този сложен миг?

– Да обадиха ми се доста другари, сътрудници и хора, с които не се бях чувал и виждал от години и ми изрекоха поддръжка. Прочетох хубави нещо по форумите за мен и за отделението, в което работя. Благодарен съм на всички, които ме окуражиха в този сложен миг.

– Какво ви следва?

– Период на карантина. Надявам се да се възстановя по-бързо и да се върна на работа.

-Промени ли се нещо в характера ви по-късно, което преживяхте?

-Отново се убедих, какъв брой е скъпо здравето за индивида. През интервала на заболяването смъкнах девет кг, две седмици бях с температура, зверска кашлица и стомашно-чревни проблеми. След като човек преживее сходно нещо, се замисля над доста неща.

– Какво ще посъветвате хората?

– Да съблюдават търпеливо наложените ограничавания, защото тези ограничения са за тяхно положително. Нека да слушат рекомендациите на Националния щаб, с цел да можем всички да се оправим по-бързо и сполучливо с тази пандемия. Решенията, които се взимат, са изцяло съответни и българинът би трябвало да разбере, че се вършат за негово положително, с цел да се запазят здравето и живота му.

Инфо:марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР